Lakritsrot - en rot med flera hälsofördelar

  • 24 Sep, 2021

bild på lakritsgodis

Lakrits är något som speciellt är populärt i Sverige och som många människor älskar att köpa till fredagsmyset. Men visste du att en lakritsrot kommer med flera fördelar för din hälsa? Det finns flera hälsofördelar med att ha roten i din diet. Den hjälper bland annat till med att lindra hosta, men även att påverka ditt blodtryck. Roten är också antiinflammatoriskt och den hjälper till att rena din lever.

Lakritsrot inte samma som lakritsgodis

Något som är viktigt att tänka på är att en lakritsrot inte är detsamma som lakritsgodis. För att tillverkas lakritsgodis så kombineras socker, sirap och vetemjöl för att det ska bli lakritsgodis. Godiset smaksätts sedan med en lakritsrot för att det ska få smaken av lakrits. Roten har länge använts som medicinalväxt, men används som sagt även nu som en smaksättare. Hos oss kan du köpa lakritsrot för att ha den som en del av en balanserad diet och främja ditt mående.

Att tänka på vid operationer

Det finns även andra tillfällen då du bör göra ett uppehåll i ditt intag av produkten. När du ska genomgå skönhetsingrepp eller andra kirurgiska behandlingar bör du sluta med Omega 3 och 6 i god tid innan ingreppet. Här kan du läsa mer om näsplastik och vad behöver tänka på i samband med kosttillskott och operationer. Du bör naturligtvis även alltid ta upp vilka kosttillskott du äter tillsammans med din kirurg för att ingreppet ska vara så säkert som möjligt. Det finns andra vitaminer som det är viktigt du tar för att förbereda dig för ingreppet. Speciellt under en operation vill du att din kropp ska vara stark och frisk för att su ska kunna återhÄmta dig snabbt.

Lakritsrot kan hjälpa vid utmattning

Det är allt enklare att känna sig utmattad i dagens samhälle. Det finns många måsten att hinna med. Genom att äta lakritsrot kan du motverka utmattning. Hur det fungerar är att det hjälper din kropp att få en bättre balans mellan kortikosteroider och att det går mer åt aktivt kortisol istället för en inaktivt kortison.

Begränsa hur mycket du äter

Precis som med allt annat i livet är det viktigt att begränsa hur mycket du äter. I USA blev det rubriker i tidningarna när en man åt för mycket lakrits och dog. Anledningen till detta är att han fick ett hjärtstopp. I flera veckor innan hans död hade han ätit en och en halv påse av lakrits dagligen. För mycket lakrits kan leda till att dig blodtrycket ökar lite. Därför vill du begränsa hur mycket du äter och använda det i en balanserad diet. Om du är orolig är det alltid bäst att prata med din läkare om ditt intag av lakrits.

Lakritsrot som medicinalväxt

Lakritsrot är godkänd som en växtbaserat läkemedel inom EU för två användningsområden. Det första är att hjälpa till vid slemlösande vid hosta och det andra är att hjälpa till med magbesvär som ballongmage och uppblåsthet. Det kan också fungera som ett naturligt sötningsmedel för att ha en bättre kost och undvika för mycket socker. Lakritsrot kan även hjälp till om du har en torr mun. Gravida kvinnor borde undvika att använda det för mycket.