Proteingröt recept - mättande och nyttig gröt

  • 18 Mar, 2022

Proteingröt recept med färska bär

Att gröt är den bästa starten på dagen och att du står dig bättre på en rejäl portion gröt till frukost är två gamla sanningar som håller än idag. Här får du tips på proteingröt recept som tar din frukost till nästa nivå. Du som vill ha din proteingröt tyngre får också ett gammalt klassiskt knep för att få frukostbordets gröt lite mer rejäl.

Nyttig frukost utan konstigheter

Om du vill lära dig ett proteingröt recept utantill som är lika gott som det är enkelt så kommer det här. Utgå från vanlig havregrynsgröt - alltså på ett ungefär lika delar vatten och havregryn plus lite salt som du rör om innan du kokar upp det i ca två minuter. Smaksättare som kanel gör du som du själv vill med, allt efter dina egna preferenser. Men undvik socker, i alla fall när det gäller det här receptet. Prova nya naturprodukter som bär eller torkad frukt istället.

Genom att byta ut en del av havregrynen i receptet ovan mot proteinpulver så förvandlas havregrynsgröten till en supernyttig proteingröt som passar din aktiva livsstil ännu bättre. Genom att servera med generösa mängder färsk eller torkad frukt tillsammans med b-vitaminet niacin. så kommer din redan nyttiga frukost bli rena rama raketbränslet.

Proteingröt recept för fastare gröt

Vill du ha din proteingröt tyngre och med lite mer tuggmotstånd så är det bäst beprövade knepet att minska mängden vatten. Då blir gröten fastare och erbjuder lite mer av det tuggmotstånd som många gillar. Glöm inte att det inte bara är havregryn som kräver vatten, utan också det proteinpulver du har tillsatt. Gröten kommer automatiskt bli fastare efter att du har tillsatt proteinpulver, utan att du behöver minska mängden tillsatt vatten alltså.

Olika pulver löser sig olika väl i vatten så du får prova dig fram vad som funkar bäst med ditt märke. Men en tumregel är att du kan börja med halva mängden pulver jämfört med om du skulle blanda en shake i samma storlek som din portion gröt. Alltså, ungefär en skopa proteinpulver till en portion gröt.

Håll det enkelt

Ett bra proteingröt recept ska vara enkelt att komma ihåg, följa och laga. Inga onödiga tillsatser med konstiga namn och helst inga onyttigheter - hur frestande det än kan vara med en sked socker i på morgonen. Det b-vitamin som tidigare nämnts kan för vissa låta som något väldigt främmande, men faktum är att niacin har många positiva egenskaper som hjälper dig på flera sätt.

Dels hjälper vitaminet kroppen att ta upp både långsamma kolhydrater och proteiner i gröten. Dessutom så fyller det en viktig funktion när kroppen ska göra sig av med giftiga restprodukter efter alkohol.